Kasko Sigortası
Aracınızla trafiğe çıktığınızda, hem kişisel nedenlerle hem de hava ve yol koşulları gibi birçok olumsuz etken sebebiyle kazaya karışmanız söz konusu olabiliyor. Bu gibi durumlarda, hem aracınızı hem de araç içerisinde bulunan kişileri, çeşitli risklere karşı teminat altına alan bir sigorta türü bulunuyor. İsteğe bağlı olarak yapılan sigortalardan biri olan kasko sigortası, aracınızın herhangi bir sebeple uğrayacağı zararları karşılıyor. Standart sigorta teminatları dışında, ihtiyaç ve isteğinize göre kasko poliçesinin kapsamı ek teminatlarla genişletilebiliyor.
Kasko Sigortası Nedir?
Karayolları Trafik Kanunu tarafından zorunlu tutulan trafik sigortası, olası bir kaza halinde yalnızca karşı tarafa ve üçüncü şahıslara verilen zararları karşılıyor. Bununla birlikte, kendi aracınız ve sizin uğradığınız zararların tazmini için isteğe bağlı kasko sigortasının yapılmış olması gerekiyor. Kasko sigortası teklifi, sigorta şirketleri tarafından aracınızın markası ve modeli üzerinden, aracı kullanma sıklığınıza, bulunduğunuz şehre ve sürücülük sicilinize göre oluşturuluyor. Sık sık trafik cezası almanız, kazalara karışmanız gibi durumlar, bu gibi durumlarla karşılaşmayan sürücülere oranla size daha fazla kasko fiyatı olarak dönebiliyor. Aracınızı kullanacağınız şehirdeki trafik yoğunluğu ve aracınızı hangi sıklıkla trafiğe çıkardığınız gibi detaylar da araç kasko sigortası fiyatlarını belirleyici nitelik taşıyor. Kasko sigortası, olabilecek kazalar sonrasında aracınızın uğradığı maddi hasarları, yaralanmalı durumlardaki tedavi masraflarını karşılamayı taahhüt altına alıyor. Bununla birlikte, ölümlü ya da sakat kalma gibi durumların oluştuğu trafik kazalarında, önceden belirlenen limitler dahilinde, sigorta şirketi tarafından tazminat ödenmesi söz konusu oluyor. Kasko sigortası ile aracınızın trafikte uğradığı zararların yanı sıra park halinde iken çarpılma gibi nedenlerle oluşan hasarlar da teminat altına alınıyor.
Araç Kasko Sigortası Neleri Kapsar?
Kasko sigortası, yalnızca trafik kazalarına bağlı olarak oluşabilecek zararların tazmin edilmesini amaçlamıyor. Araç sahibinin iradesi dışında, aracın çalınması, yanması, herhangi bir zarar görmesi de kasko sigortasının kapsamı dahilinde bulunuyor. Standart kasko poliçelerindeki teminatların dışında, dilerseniz ek teminatları belirterek daha geniş kapsamlı bir kasko poliçesi edinmeniz de mümkün oluyor. Ek teminatlar arasında, deprem ve yanardağ püskürmesi gibi doğal afetlerin aracınıza vereceği zararlar, grev, lokavt ve kargaşalık gibi halk hareketlerine bağlı olarak oluşabilecek hasarlar, aracınızın kaza sonrasında değer kaybına uğramaması ve daha birçok ek teminat içeriği sayılabiliyor. Kasko sigortası yaptırırken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri, ihtiyacınızı doğru olarak belirleyip kasko sigortası poliçenizin bu doğrultuda oluşturulması, Zira, bu şekilde hem aracınızı tam olarak güvence altına almanız hem de minimum primle gerçek poliçe ihtiyacınızı karşılamanız mümkün olabiliyor.
Kasko Sigortasının Geçerliliği
Standart kasko poliçeleri, ek hükümler içermedikçe yalnızca Türkiye sınırları içerisinde oluşacak kaza ve hasarlara karşı güvence sağlıyor. Aracınızı yurt dışında kullanmak ve koruma teminatı altına almak istiyorsanız, sigorta şirketleri tarafından sunulan genişletilmiş güvence paketleri ile ek teminatlar satın alabilirsiniz. Standart kasko poliçeleri ile aracınız yurt içinde 1 yıl süreyle koruma altına alınıyor. Kasko sigortanızın geçerliliği, ödemeyi yaptığınız ilk tutar ile başlamış oluyor. Sigorta poliçenizin ödemesini, belirlenen tarihten itibaren 30 gün içinde ödemediğiniz taktirde, sigorta şirketinin tek taraflı olarak poliçeyi iptal etme hakkı bulunuyor. Normal prosedüre göre, kasko poliçeniz başlangıç tarihinden itibaren 365 gün boyunca geçerliliğini sürdürüyor. Poliçeniz, önceden yenilenmediği sürece geçerliliğini yitirmiş oluyor. Sigorta şirketiniz ve sigorta acenteniz tarafından genellikle sigorta poliçenizin vadesi dolmadan bilgilendirme yapılarak, yenilenmesi hakkında ön bilgi sunuluyor. Böylece oluşabilecek kazalarda, sigorta yenilenme sürecinde mağduriyet yaşanmasının önüne geçilmiş oluyor.